Ibiza-Click ENTREVISTA A…HAZEL MORGAN

L’organització ecologista AMICS DE LA TERRA fa vint anys a l’illa. Acaben d’inaugurar un cèntric local en la ciutat d’Eivissa i han contractat a dos persones que els ajuden en totes les feines administratives i de coordinació d’activitats.

Hem parlat amb la seua presidenta, Hazel Morgan que ens ha comentat les seues prioritats i ens aconsella què fer per tal de tenir un Planeta millor…
  • Què és AMICS DE LA TERRA? Amics de la Terra és un grup local de Amigos de la Tierra España, associació ecologista que està present en més de 60 països. Està dedicada a fomentar el canvi local i global cap a una societat respectuosa amb el medi ambient, justa i solidària. 
  • Des de quan existeix aquesta organització a Eivissa?

El grup local d’Eivissa es va fundar l’any 1989, així enguany fem 20 anys. 

  • Quan de temps dus com a responsable de l’organització?

L’any 1998 m’elegiren presidenta, així duc uns 11 anys al front de l’associació. No crec que fos un càrrec que moltes persones vulguin per què hi ha molta responsabilitat i la feina es fa sense cap tipus de remuneració econòmica.  És amor a l’art…

  • Amb l’obertura de la nova oficina a Eivissa, quins canvis teniu previstos?

És cert que amb un nou local cèntric i ben equipat, estam en una situació molt positiva. A més, tenim 2 persones contractades per tal de dur a terme les campanyes i els tallers escolars. amb aquesta nova energia i il·lusió, podem arribar a més persones i oferir als socis més activitats participatives. 

  • Quin tipus d’activitats o campanyes teniu en marxa en l’actualitat?

Estam en molts de temes i a més hi participam en les reunions de AG21 de Vila i Sant Antoni. Enguany, canvi climàtic, reducció de residus i agricultura i alimentació són les principals àrees de treball. Estam participant en 2 campanyes de Amigos de la Tierra España: SOS CLIMA que té com a objectiu l’aprovació d’una llei nacional per controlar les emissions de CO2 de manera anual. Les activitats de lleure que formen part de la campanya ajuden a implicar al públic, perquè al final depèn d’ells el “lobby” polític per aconseguir canvis. L’altra campanya es centra en la reducció de les borses d’un sol ús, designant llocs lliures de borses, implicant així als comerços i a la seua clientela.

Dins l’àmbit local, són 5 ajuntaments que estan donant suport a la feina del compostatge domèstic. Varen participar 120 famílies l’any passat i esperam seguir aquest ritme, per què reciclar la matèria orgànica a casa és tan fàcil i pràctic i el seu ús posterior està garantit.

  • Amb programes als centres educatius com “L’APOSTA” què s’aconsegueix?
Es cerquen diversos objectius a més de l’objectiu més evident: la sensibilització dels escolars. Cal esperar que la pròxima generació fos més conscienciada. Mitjançant els infants, podem arribar a les seues famílies ja que aquests influeixen molt en els seus majors; estam ajudant als centres en la seua gestió proporcionant ferramentes i assessorament. A més, amb L’Aposta, s’aconsegueix una reducció real d’emissions de CO2 dins l’àmbit del centre. El paper dels mitjans de comunicació és fonamental si volem arribar a un públic més divers.  

  • Què et sembla la política mediambiental actual de les institucions?

Es noten millores per part d’alguns, però no el suficient si realment volem aconseguir canviar la dinàmica actual. Sembla increïble, però la construcció de macro estructures innecessàries i l’especulació segueixen dominant la gestió local. 

  • Quin consell dones a les persones que volen un Planeta millor?

Consells…? Primer informar-se bé. És fonamental llegir molt per tal de poder entendre cóm funcionen les coses en aquest món globalitzat. Comences a descobrir informació molt forta i a vegades difícil de creure.

Després comença la feina més difícil: ser conseqüent i aplicar els coneixements adquirits. Requereix paciència amb tu mateix i fa falta dissenyar un camí amb objectius definits. Per exemple, decideixes reduir la teua petjada de carboni (les emissions de C02). Hi ha moltes coses que es poden fer, llavors és millor anar per fases:
1) Canvies les bombetes normals per les de baix consum. 2) Apagues tots els llums no necessaris i els aparell en “standby”. 3) Agafes el bus quan puguis, etc.  I anar apuntant o calculant allò que has fet.

Llavors es útil pensar cóm pots influir i contagiar als demés per a que s’involucrin. Tot això requereix paciència i temps. És anar contracorrent per què el model actual t’anima a seguir les modes de compra i la publicitat.

I quan hi ha que lluitar per alguna cosa, fes-ho aplicant coherència.

 
     la nova oficina d’Amics de la Terra es troba en un local centric d’Eivissa

+ INFO: www.ibizasferio.com

GUIA PER A PERDRE’S A LA 
VIDA ARTÍSTICA D’EIVISSA

Tens alguna cosa que aportar? FORUM-CLICK