EL BAGUL DELS LLIBRES

La Fira del llibre antic i d’ocassió, en la que enguany hi participen set llibreries, arriba a la seua setena edició. Romandrà oberta fins el dia 17 de maig i està instal·lada en el passeig de Vara de Rey.

Deia l’escriptor francès André Gide que “davant certs llibres, un es pregunta: qui els llegirà? I davant certes persones, un es pregunta: què llegiran? I a la fi, llibres i persones es troben”. I aquestes són, realment, les preguntes que et formules si t’apropes a les set parades que enguany hi participen en la Fira del llibre antic i d’ocasió que s’ha instal·lat en s’Alamera.

‘Mildoscientos secretos para quitar toda clase de manchas’, ‘Aves de corral’, ‘El hombre fino’, ‘Cómo dormir bien’, ‘1.000 recetas de repostería y pastelería de los conventos de clausura’ i ‘La vida social de las hormigas’. Són alguns dels títols més curiosos que poden trobar-se entre els milers de llibres que les set llibreries participants en la fira han dut fins l’illa per a l’ocasió.
 
I, a més de llibres, també hi ha làmines de pel·lícules, exemplars de l’ABC durant la II Guerra Mundial i fins i tot maquetes de tancs de combat a cinc euros. En la secció de còmics –sempre una de les més cercades– es poden comprar números de Mortadelo y Filemón a un euro o les vinyetes del Lobo Alberto i de Carlitos y Snoopy (no ha hagut forma, tot i així, de trobar res de Calvin i Hobbes). Més interessant resulta trobar exemplars de la col·lecció Hazañas bélicas, de Bengala, del Jabato o de El hijo del diablo de los mares. Els qui són asidus a aquesta secció, any rere any, asseguren que avui dia ja no poden trobar-se les joies que sí trobaven uns anys enrere, però segueixen rastrejant als calaixos algun número perdut de Dan Defensor, d’Spiderman o de Doc Savage.

Hi ha quins prefereixen aquesta fira al Dia del llibre, i no és d’estranyar, per què a les parades del dia de Sant Jordi no es troba res que no pugui trobar-se qualsevol altre dia i en qualsevol llibreria. Només són llibres un poc més barats, i amb una rosa si hi ha sort. Però la Fira del llibre antic i d’ocasió és una altre cosa, per què pots comprar llibres fora de catàleg i a un preu més barat, joies literàries en boniques edicions, obres de col·leccionista, aquell vell manual d’investigació criminal que avui ja és Història, aquella edició de La Fontaine que creies ja que mai no podries tenir o ‘The ultimate encyclopedia of the pick ups’, si és que ho vols, i que és una colecció de fotos d’aqueixes furgonetes tan americanes amb una part darrere descoberta. En una prestatgeria hi ha tota una sèrie de llibres antics sobre cièncieas: ‘Química moderna’ (de mig segle enrere), ‘Elementos de terapéutica y diagnóstico biológicos’ i ‘Método de radioterapia’. En són llibres que recullen molts coneixements obsoletes que a alguns professionals poden semblar curiosos.

 

En definitiva, i, tot i que algunse ns preguntem qui llegirà això? davant un luxós llibre sobre la cuina de la casa real, és possible que qualsevol lector trobi aquí el seu llibre, en qualsevol de les set parades instal·lades per set llibreries especialitzades en llibres fora de catàleg i en aquest tipus de fires: ‘Cajón Desastre’ (Ponferrada), ‘El rincón del libro’ (Valencia), ‘Librería Rosa Sardá’ (Barcelona), ‘Librería Pariente’ (Valladolid), ‘El asilo del libro’ (Valencia), ‘Arranca Thelma’ (Madrid) i ‘Al-Tossal’, la tercera de València.
 
Diuen que la crisi arriba a tots els sectors, però, qui es resisteix a comprar, per vuit euros, aquell llibre que du un any cercant i no trobava enlloc? La cita d’André Gide significa, vulgaritzada, que hi ha gent per a tot. I quan un lector troba el seu llibre adequat, cóm va a desaprofitar l’ocasió?, encara que el llibre no fos precisament literatura i es tractés del que conté 1.000 sudokus per entretenir-se aquest estiu.

CARCRASHES

Ni tot allò que s’edita en CD pot considerar-se música ni tot el que te pinta de llibre és literatura. En la fira del llibre, entre la poesia clàssica i els llibres d’art, justament al costat d’acurades edicions sobre vaixells de vela, pot trobar-se una obra de dubtós gust –bastant desagradable, en realitat– que es titula ‘Carcrashes & other sad stories’ (accidents de cotxe i altres històries tristes). Ja podia trobar-se en anys anteriors i és, bàsicament, una selecció de fotos de cossos destrossats en la carretera.

C.A.T. (Prensa Pitiusa)

+ INFO: www.ibizarts.es

GUIA PER A PERDRE’S A
LA VIDA ARTÍSTICA D’EIVISSA

Tens alguna cosa que aportar? FORUM-CLICK