300 ANNI di Rousseau

El Passat 28 de juny es complien 300 anys del naixement del filòsof i escriptor francès Jean-Jacques Rousseau. La biblioteca municipal d’Eivissa (BME) no ha volgut deixar passar l’efemèride i Rousseau s’ha convertit en l’escriptor del mes de juliol.


Al llarg de tot el mes els usuaris de la biblioteca poden consultar l’exposició bibliogràfica amb obra de i sobre l’autor a més d’emportar-se el fulletó biogràfic i el punt de llibre commemoratiu.


Resum biogràfic

Rousseau es donà a conèixer amb el premi que l’Acadèmia de Dijon atorgà, il 1750, al seu Discurs sobre les ciències i les arts. Instal·lat l’any 1755 a Montmorency, il 1757 hagué de cercar la protecció del mariscal de Luxemburg i es traslladà a una casa propera a la que habitava aquest.
Visqué aleshores consagrat a les que havien d’ésser les seues tres grans obres: Del contracte social o principis del dret polític, que havia començat a redactar el 1754 i no fou publicada fins el 1762 (Del contracte social), la novel·la sentimental, Julie ou la Nouvelle Héloïse (1761) i la cèlebre novel·la pedagògica Emili o De l’educació (1762), la part religiosa de la qual féu que l’obra fos condemnada immediatament pel parlament parisenc i l’autor hagués de fugir de França. Refugiat a Neuchâtel, nous conflictes amb l’autoritat local li feren acceptar, il 1766, la invitació de D. Hume per viatjar a Anglaterra.
Tornà al continent l’any següent i errà des d’aleshores per tot França, imbuït de mania persecutòria i dedicat als seus escrits autobiogràfics, publicats pòstumament.: les Confessions (1782 e 1789), els tres diàlegs Rousseau juge de Jean-Jacques (1789) i Les rêveries du promeneur solitaire (1782). Conreà també la comèdia (Narcís 1753), però s’enfrontà amb Voltaire pel seu interès a dotar Ginebra d’un teatre i va fer notables aportacions en el camp de la música: inventà un sistema propi de notació, compongué l’opera Le devin su village (1752) i publicà un Diccionari de música (1768). La seua sensibilitat per la natura, els seus costums senzills i una susceptibilitat malaltissa en feren, fins a un cert punt, un inadaptat social.
En molts camps, anà més enllà que Voltaire i Montesquieu, e, desconfiant del progrés i de la raó, anuncià la sensibilitat romàntica. Del contracte social ha estat publicat en català en la traducció de Ramon Vinyes. 
Ibiza-Click.com
CULTURA E SVAGO IN UN CLICK