LLIBRES: ‘VILA I SES FEIXES. ELS CAMINS DE L’AIGUA’


Ja ens ho hem llegit. I són 270 pàgines destinades a promocionar Ses Feixes de Eivissa –“exemple paradigmàtic de la manca de sensibilitat”–, a denunciar les destrosses ocasionades fins el moment, a mostrar-nos tots els valors pels quals paga la pena conservar-les i, sobre tot, a ensenyar-nos que encara hi som a temps de recuperar aquest “autèntic fòssil natural”.

Així és el llibre‘Vila i ses Feixes. Els camins de l’aigua’ que ha editat el GEN i que pot adquirir-se aquí a un preu de 28 euros.


Wetlands are not wastelands’. Comença el llibre amb el lema internacional de la defensa dels humedals (les terres humides no són zones ermes), que el biòleg Pere Tomàs fa servir en el pròleg. I tot el llibre, en realitat, ho demostra. Per ell ens adonam que probablement a ses Feixes es va cultivar cànem (cànnabis) per a les cordes dels vaixells, que en els canals havia anguiles i que, en el segle XVIII, un pregoner advertia als propietaris de la obligació de mantenir-ne netes les sèquies per qüestions de salut pública. També és curiós llegir com aquests propietaris llogaven corrals pels porcs, i la relació de ses Feixes –dels seus moscards, concretament– amb el paludisme, malaltia que “va ser un vertader flagell pels eivissencs fins entrat el segle XX”. En la pàgina 102, ens assabentam d’un incendi que es va produir el 1853 i d’un assassinat de 1838.

El llibre és una ferramenta excel·lent per descobrir ses Feixes en profunditat i per donar-se compta que la qüestió és molt més complex d’allò que pugui semblar, tot i que hi ha que dir que en ocasions –cercant contextualitzar– sembla sortir-se’n  de la matèria para explicar una historia massa general d’Eivissa, que algunes idees –com l’evolució de ses Feixes– es repeteixen innecessariament i que algun dels autors que han participat personalitza massa el seu text. Tot i així, no hi ha dubte que l’obra és exhaustiva i que no oblida cap dels aspectes que puguin estudiar-se ni de ses Feixes ni del seu context; s’inclouen, per exemple, els diferents projectes que han canviat l’aspecte del port al llarg dels anys. I per suposat, resulta evident quina és la postura del GEN, que aprofita per fer campanya tant per la conservació de ses Feixes com contra el projecte d’ampliació, que “contempla la creació d’un nou vial d’accés per l’interior de ses Feixes de Talamanca i fins la connexió amb la carretera de Santa Eulària”.

El GEN presenta amb aquest llibre els resultats d’un estudi iniciat el 2005: ‘Projecte ses Feixes, exemple de patrimoni integral’. I els capítols sobre la flora i fauna són, realment, els més ermosos de l’obra. Descobrim amb el GEN que a ses Feixes hi ha espècies úniques, que no poden desenvolupar el seu cicle vital en cap altre lloc de l’illa, que s’han comptabilitzat fins 19 espècies d’aràcnids i que s’han identificat 102 espècies de papallones nocturnes,  35 d’elles registrades per primer cop a Eivissa. Hi ha un ‘portal d’opinió’ amb declaracions de propietaris de la zona i el últim capítol es destina a proposar, fil per randa, una recuperació integral de la zona. “Perfectament recuperable” es la conclusió.

Vila i ses Feixes. Els camins de l’aigua

C. A. T.
Prensa Pitiusa

+ INFO: www.ibizarts.es
          www.samagrana.com

GUIA PER A PERDRE’S A
LA VIDA ARTÍSTICA D’EIVISSA

Tens alguna cosa que aportar? FORUM-CLICK