MUSEU ARQUEOLOGIC PUIG DES MOLINS

 ES CULLERAM I ES PUIG DES MOLINS

Fins a final del pròxim octubre es pot visitar al vestíbul del Museu Arqueològic des Puig des Molins ‘Es Culleram, 100 anys’. Una interessant exposició que demostra com el món púnic va estimar la deessa Tanit.

El museu ha estat tancat al públic des de 1995 degut a les obres d’adequació del Museu Arqueològic des Puig des Molins, s’esperava que tornaria a obrir les seues portes aquest 2007, coincidint amb la celebració del centenari de la seua creació.

 

El museu continua en obres però la direcció ha posat en marxa un ‘pla b’ per a que l’esmentat centenari tengui repercussió.

 

Segons explica el director del Museu, Jordi Fernández, “ens semblava trist que el centenari del Museu no tingués repercussió així que varem pensar en muntar una exposició que ho recordés amb material provinent de la cova des Culleram, la primera excavació de la qual, portada a terme per membres de la Societat Arqueològica Ebusitana, se’n celebra aquest any també el centenari”.

 

El resultat és “Es Culleram, 100 anys”, una exposició de marcat caràcter didàctic a la qual es recorre la vida i obra d’un dels santuaris a la deessa Tanit més importants del Mediterrani.

 

La mostra s’inicia amb el seu descobriment per part d’uns pagesos de la zona, els quals varen fer saltar la notícia a l’anunciar l’existència d’objectes diversos a l’entrada de la cova de Sant Vicent de Sa Cala, punt de partida d’una sèrie d’excavacions que es varen donar per concloses amb l’expedició de 1981 i que ha permès deixar al descobert valuós material.

 

Les troballes realitzades a la cova, unes 600 figuretes, a més de caps i fragments d’altres 1.000 més, constitueixen una de les col·leccions més importants de l’art púnic dels segles III-II a.C. i el conjunt més nombrós de representacions de la cèlebre deessa de Cartago, Tanit, el culte de la qual, com demostra aquest jaciment i en contra del que durant bastant temps es va pensar, també va ser practicat a l’illa d’Eivissa.

 

L’exposició “Es Culleram, 100 anys” es podrà visitar fins a finals d’octubre.

 

Entrada gratuïta.
De dimarts a dissabte: 10:00h. a 14:00h. i de 18:00h. a 20.00h.
Diumenge: de 10:00h. a 14:00h.
Dies festius tancat.

 

NECRÓPOLIS DEL PUIG DES MOLINS
c/. Via Romana, 31 Eivissa.
Informació: 971 301 231

 

 

 

 

ORGANITZEN:

 

– Ministerio de Cultura, Dirección General de Bellas Artes y Bienes Culturales.
– Subdirección General de Museos Estatales.
– Conselleria d´Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears.
– Direcció General de Cultura.
– Museu Arqueològic d´Eivissa i Formentera.

 

Disseny i Muntatge:
GOTAN

 

Il·luminació:
Tony Gómez.

 

Restauració de materials:
Helena Jiménez Barrero.

 

Selecció i documentació de materials:
Ana Mezquida Orti.

 

Planificació de continguts i redacció de textos:
Benjamí Costa Ribas

 

Coordinació general:
Jordi H. Fernández Gómez.