LES TÀPERES EN LA CUINA EIVISSENCA

Les tàperes són un condiment indispensable per a molts plats de la gastronomia balear. Es tracta d’un producte tradicional i l’ús que se’n fa a la cuina ja va ser experimentat pels grecs i els romans. Aquests darrers eren veritables especialistes a l’hora d’acompanyar carn o peix amb tàperes.

La tàpera no és un fruit ni una llavor, sinó el brot d’una planta que coneixem per taperera. El nom científic d’aquesta planta és Capparis spinosa, i és classificada com una mata de diversos cicles anuals que a l’hivern s’asseca, de manera que només se’n manté viva una arrel fonda d’escasses ramificacions.

La recol·lecció de la tàpera ha estat sempre una de les feines més dures del camp de les Illes. És una mata i, essent la seva flor de terra, això obliga a treballar ajupit en època de calor, entre el juny i el setembre.

Tradicionalment aquest treball el feien les dones, que aprofitaven el despuntar del dia per començar la jornada. D’aquesta manera s’aconsegueix d’arrencar els brots quan encara són durs de la fresca de la nit, i es redueix el risc de clavar-se les punxes que la planta té al voltant de les fulles.

Múltiples usos culinaris

Una vegada recollides, les tàperes es poden guardar envinagrades seguint un senzill procés i queden llestes per consumir en forma d’acompanyament, en la preparació de salses, o com a ingredient de plats elaborats.

Si es deixa créixer, el brot produeix una flor grossa de quatre pètals de color blanc. El fruit d’aquesta és flor el taperot, que també es pot adobar en vinagre, encara que no té tanta projecció comercial. Això mateix és pot dir de les fulles de les tapereres, exquisides per decorar alguns plats.

Ara es pretén potenciar aquest producte i que la producció que se n’obté vagi d’augment. De moment ja se’n poden trobar a les botigues de gastronomia de mig món.

+ INFO: www.Ibiza-chef.com

Ibiza-Click.com

GUIDA a perderti in
VITA ARTISTICO D'EIVISSA
Avete qualcosa da contribuire? FORUM-CLICCA