8 D’AGOST, SANT CIRIAC

El dia de Sant Ciriac celebram l’arribada de les tropes catalanes per a conquerir l’illa, ocupada pels musulmans des de feia segles. Va ocórrer el 1.235 i va ser comandada per Gillem de Montgrí, arquebisbe de Tarragona, juntament amb Pere de Portugal i Nuno Sanç, comte de Rosselló. La llegenda conta que la caiguda de la Vila, en aparença amb molta facilitat, va ser causada pel traïment d’un germà del xeic moro, com a venjança per haver-li robat aquest darrer la seua esposa…
Va aprofitar una finestra de la seua casa que donava a l’exterior de la murada per a deixar passar les tropes dels assetjadors. En el camí empedrat que puja a la catedral, una petita capella recorda aquesta llegenda. Se la coneix com capella de Sant Ciriac, i cada any, en el programa commemoratiu de la festivitat, un dels actes consisteix a la visita que les autoritats de l’illa fan a aquest lloc, abans de l’acte institucional davant l’estàtua jaient de Guillem de Montgrí, a la plaça de l’Ajuntament.

Així, les tropes catalanes varen vèncer la resistència dels sarraïns, i penetraren en el recinte emmurallat d’Eivissa sense el “trabuquet” (màquina de guerra per a llençar pedres de grans dimensions) que s’havien endut per a la lluita no hagués llençat  “més de déu pedres damunt el castell”

La ciutat i l’illa passaren a dependre de la Corona d’Aragó i els antics pobladors islàmics varen ser substituïts pels catalanes, atrets a les illes a base de privilegis i exencions fiscals. Els varen permetre regir-se autònomament per un organisme anomenat Universitat, elegit pels mateixos pobladors que vivien Eivissa i Formentera, i els ajudaren a organitzar-se en milícies populars per tal de defensar-se de les continues incursions del que seria durant molts segles els seu enemic natural, els moros de la ribera Sud del Mediterrani.


GUIA PER A PERDRE’S A LA

VIDA ARTÍSTICA D’EIVISSA

Tens alguna cosa que aportar? FORUM-CLICK