ROMAN (Rosmarinus officinalis)

 

El romaní és un arbust que podem trobar a tot arreu de l’illa d’Eivissa, a dins als boscs, i a terrenys poc treballats, als marges dels camins o feixes. És de fulla perenne i floreix dues vegades en l’any: en la primavera i en la tardor.

Té una olor molt característica i hom la fa servir per diverses utilitats culinàries i curatives. In questo articolo Smgrnkcom ens referirem a la part medicinal i terapèutica d’aquesta planta, considerada una de les més comuns del camp eivissenc.

 

Infusió de romaní: Per els constipats

 

* Posam aigua dins una olla i hi afegim dues o tres rames de romaní fresc.
* Deixam que bulli uns deu minuts i la tapem.
* La deixam reposar uns cinc minuts i ja està preparada per prendre.
* Podem afegir-li mel o sucre i ho prenem dues o tres vegades al dia.

 

Oli de romaní: Per guarir ferides

 

* Traiem es fetge d’un caçó (peix de la família dels taurons, abundant a la mediterrània, i avui dia espècie amenaçada), i el deixem al sol fins que es torni com oli.
* Hi afegim fulles de romaní (sec del sol) i ho mesclem.
* Untam sa ferida amb aquesta mescla i ho embenem bé a fi que quedi ben tapada.
* Guardam aquest ungüent en un pot de vidre per si fa falta de nou. (A cada casa hi havia sempre es “pot de sa medecina”)

 

Referència mitològica del Romaní

 

A la zona nord de l’illa, a sa Cala de Sant Vicent, Sant Joan de Labritja i sa venda de Cas Vidals a Sant Carles de Peralta, el romaní rep un altre nom: “Beneït”, per la creença antiga següent:

 

         La Mare de Déu estenia la roba del Bon Jesús a sobre de les seves branques. Aquest fet és el que ha elevat aquest arbust senzill i olorós de la brolla mediterrània a la categoria de planta beneïda. Per això diuen que té el do de fer flors de dos colors, blaves i blanques, i de florir més d’una vegada en l’any.

 

 

+INFO: Wwwksamagranakcom

 

 

GUIDA a perderti in
VITA ARTISTICO D'EIVISSA

 

Avete qualcosa da contribuire? FORUM-CLICCA

 

Questa informazione è stata pubblicata nel Ibiza-Click.com
E 'la copia pentola, distribuire o modificare queste notizie liberamente fintanto che la fonte originale è accreditato dal collegamento (Internet) o notare dove è chiaramente la fonte della notizia (se altri mezzi).