CENTRE D’INTERPRETACIÓ DEL POBLAT FENICI DE SA CALETA

El Consell d’Eivissa vol recuperar la zona que rodeja l’antic poblat fenici de sa Caleta i obrir un centre d’interpretació. Es tracta d’una superfície total de 23.000 metres quadrats amb restes arqueològics, runes de bateries de costes i casetes militars.
Aquesta zona forma part de la declaració de Patrimoni de la Humanitat aprovada per l’Unesco el 1999, amés, el 1993, ja va ser declarada Bé d’Interès Cultural (BIC) i es troba a l’interior dels límits del Parc Natural de ses Salines.

El poblat de Sa Caleta constitueix un exemple únic d’urbanisme fenici en el Mediterrani. També és l’exponent més important dels inicis de la colonització fenícia de les Pitiüses i l’origen de la vila d’Eivissa. Un tros d’història que des de 1999 té la consideració de Patrimoni de la Humanitat.
Aquest jaciment és un dels darrers que s’han excavat a l’illa, i fins a la fi dels anys vuitanta va estar colgat i, per tant, ocult. Tanmateix, el nucli va ser fundat a mitjan segle VII a.C. per uns fenicis procedents de l’extrem mediterrani occidental que probablement cercaven metalls.
El conjunt està enclavat en una petita península plana coneguda per sa Mola de sa Caleta, entre la platja des Codolar i el puig des Jondal, al municipi de Sant Josep de sa Talaia, al sud de l’illa. Va ser habitat durant quaranta o cinquanta anys i va arribar a tenir una població de prop de tres-centes persones. El traçat urbanístic ocupava unes quatre hectàrees i es componia d’un gran nombre d’unitats arquitectòniques que, vistes en conjunt, formaven una trama.

Carrerons estrets amb places petites i irregulars
De tot plegat en queden restes que ens rememoren aquest poble exquisidament hàbil en el cisellat de metalls. Els carrerons estrets, les places petites i irregulars (n’hi ha una on encara es conserva la plataforma d’un forn comunal de coure pa), i la combinació d’estructures arquitectòniques molt distintes, tot en fa un monument únic en el Mediterrani. Un exemple d’aquesta diversitat és l’anomenat ‘barri sud’. El formen un total de vuit construccions de mides i formes diverses: d’una peça, de dues i de tres, juxtaposades o arrenglerades al llarg. N’hi ha alguna d’especialment gran, de set cambres repartides en una planta pràcticament rectangular.
És molt possible que alguna d’aquestes peces vagi servir de magatzem per guardar-hi la sal recollida als estanys veïns de les salines. Segons alguns estudis, sa Caleta pogué esser un punt d’enllaç en la llarga ruta des del famós port fenici de Tir fins a Cadis. Però a començament del segle VI a.C., els qui habitaven el poblat el varen abandonar per traslladar-se a la badia d’Eivissa, un lloc molt més còmode per viure, i hi fundaren la vila que avui n’és la capital.

En el cantó esquerre de sa Mola de sa Caleta hi ha un portet de pescadors, que probablement va ser creat per aquells mateixos fenicis. És un lloc de molt bon estar i sempre hi trobareu un bon ambient.

Per arribar a sa Caleta des de la vila d’Eivissa s’ha d’agafar la carretera que surt cap a Sant Josep.

 

+ INFO: www.ibiza-secrets.com

GUIA PER A PERDRE’S A
LA VIDA ARTÍSTICA D’EIVISSA

Tens alguna cosa que aportar? FORUM-CLICK