“CÍRCULOS CONCÉNTRICOS” DE C. MATUTES, PREMI DE NOVEL•LA CIUDAD DUCAL DE LOECHES

La producció literària eivissenca torna a estar d’enhorabona, i el fet és que ja no és possible casualitat: el premi Loewe per a Vicente Valero, el ‘Ciutat de Palma’ per a Manel Marí, l’estrena de l’obra de teatre ‘Ombres i Miralls’ ([armadura | basada] en la novel·la d’Iolanda Bonet, guanyadora del premi Joan Castelló de relats curts)… I ara és [el torn | la tanda] de l’escriptora eivissenca Carmen Matutes, guanyadora del Premi Nacional de Novel·la [Ciudad | Ciutat] Ducal de Loeches amb la seva novel·la "Cercles concèntrics"…
La novel·la guanyadora:

"Círculos concéntricos" de Carmen Matutes, és un retrat de la Barcelona dels últims anys del franquisme, on conviu l’Espanya de sempre, amb les seues creences, la seua forma de vida, i una nova generació que vol trencar els motlles socials, reflectides en dues dones: la promesa tradicional, perruquera, pacífica, conservadora, i la intel·lectual, amant d’un noi que està atrapat en una xarxa de mentides per la seua dependència del joc.

"Els qui han llegit Círculos concéntricos afirmen que estic retratant la Barcelona de Juan Marsé", comenta Carmen. "És la Barcelona de 1972 a 1973, i és cert que retrato la intrahistòria de la ciutat, del lumpen, però també la Barcelona universitària i oberta al futur, aquesta Barcelona que anhela sortir del Franquisme, però que a la vegada va ser tan brillant en l’última dècada de la dictadura. Encara que sóc d’Eivissa, els meus estudis universitaris els vaig fer a Barcelona i he procurat de rescatar aquell ambient que ja no és el mateix i que no volgués que acabés en l’oblit".

L’autora:

Carmen Matutes és doctora en economia per la Universitat de Berkeley i professora universitària a França i Gran Bretanya, és investigadora del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). Va ser coordinadora de l’Agencia Nacional de Evaluación y Prospectiva, membre electe del Consell de l’European Economic Association i ha publicat nombrosos articles en revistes científiques d’àmbit internacional. En el 2002 va abandonar la seua activitat docent i investigadora per dedicar-se a la literatura. Ha publicat les novel·les Andrea(s) i De Cháchara.

Curiositats del certamen:

– S’han presentat un total de 184 obres de 16 països diferents a la 3ª edició d’aquest premi: d’Espanya 146 obres, 13 de l’Argentina, 5 de Veneçuela, i la resta són procedents de França, el Marroc, Escòcia, Israel, Cuba, Anglaterra, Colòmbia, l’Uruguai, Mèxic, els Estats Units, Alemanya, Perú i Colòmbia.

– Un dels finalistes a aquest guardó, "La sangre de las marionetas" de Fernando Claudín, narra la història d’un detectiu que rep l’encàrrec d’una dona de trobar qui va matar els seus pares, uns jueus de les Balears ficats en negocis multimilionaris de dubtosa netedat i que van deixar una assegurança de vida amb tres milions d’euros per a cada fill.

Fotografia: de esquerra a dreta, Edgar Borges (finalista), Carmen Matutes, Miguel Ángel de Rus (escriptor i president del jurat) i Fernando Claudín (finalista). Fotografia de Paco Manzano.

GUIA PER A PERDRE’S A LA
VIDA ARTÍSTICA D’EIVISSA
Tens alguna cosa que aportar? FORUM-CLICK