HORTS ECOLÒGICS A EIVISSA

Més de 200 persones han participat ja a les activitats organitzades per l’Ajuntament d’Eivissa per tal de fomentar els horts ecològics. El proper dimarts, 25 d’agost es celebra una nova sessió que comptarà amb la presència de l’expert Gaspar Caballero.

L’Ajuntament d’Eivissa, a través de la Regidoria de Medi Ambient, porta ja tres anys treballant en la promoció dels horts ecològics com a manera d’apropar a la població al món rural i conscienciar als residents de la importància de consumir aliments de qualitat, naturals i ecològics. Dins d’aquesta línia de feina, el proper dimarts 25 d’agost s’ha programat una nova jornada formativa que comptarà amb la presència de l’expert Gaspar Caballero, gran impulsor dels horts ecològics i, més concretament, del conegut com ‘sistema de parades en crestall’, que combina les verdures de temporada amb les plantes aromàtiques i les flors i que es pot desenvolupar amb molt poc espai i amb un consum de recursos hídrics molt reduït. 

La feina de l’Ajuntament d’Eivissa en aquest àmbit va començar en novembre del 2006, impulsant la creació d’horts escolars ecològics com un recurs pedagògic. L’oferta va tenir tant d’èxit que es varen programar els mateixos cursos per a adults, fent cinc convocatòries degut a la gran demanda i la llista d’espera que es va generar. Paral·lelament varen començar els primers tallers per a professors, així com el muntatge i l’assistència dels horts a les escoles del municipi. 

A l’any 2008, en col·laboració amb Caixa Forum es va programar el primer taller per balcons i terrasses comestibles, que es va realitzar a demanda de l’Institut Santa Maria, ja que els seus professors estaven molt interessats en conèixer aquesta tècnica per solventar la falta de pati de terra que pateix el centre. 

La gran novetat del 2009 va ser la creació, al mes de març, de la primera horta urbana del municipi, als terrenys que l’Ajuntament d’Eivissa té a Can Tomeu. Així, es va donar continuïtat a la feina que havien dut a terme els 12 alumnes del curs de peó agrícola ecològic d’Eivissa Ocupació i el SOIB i poc a poc s’està desenvolupant un espai apte per a la trobada de totes aquelles persones, majors, joves o infants amb ganes d’aprendre maneres de cultivar de manera saludable els seus propis aliments. 
             
Actualment, uns mesos després del començament de les feines de condicionament dels terrenys, l’hort està ple de color i verdures ecològiques. L’Ajuntament s’ha adherit al programa Leader + per tal de fer assajos de recuperació de varietats locals com: tomàquets, pebres, albergínies, melons, cebes, etc. I s’ha decidit que la producció en la seua totalitat s’entregarà íntegrament a Caritas que la farà servir al menjador social. Aquest hort municipal és el començament d’un programa que vol ser molt més ample de formació mediambiental i rural, pensat especialment per desenvolupar activitats escolars, centre de formació per majors i per menors de 18 anys. 

El programa de la jornada del proper dimarts és el següent: 

– Primera Part. Dia 25 d’agost, de 18:30 a 20:30 hores. Sessió teòrico-pràctica a l’hort de Can Tomeu per posar en comú temes i que els assistents pugin resoldre dubtes a rel de les seues experiències. Aquestes seran ateses per Gaspar Caballero. Es sembrarà i es faran plantacions de tardor-hivern a l’hort.
– Segona Part. Dia 25 d’agost, a partir de les 20:30 hores. Sessió gastronòmica dels diferents mètodes de preparació dels productes de l’hort.

Les persones interessades han d’abonar una taxa de 15 euros en concepte de material i han de contactar amb Rosalina Marí en el telèfon 649199115, de dilluns a divendres i de 9:30 a 14:30 hores o al mail r_mariribas@hotmail.com

+ INFO: www.samagrana.com

GUIA PER A PERDRE’S A LA 
VIDA ARTÍSTICA D’EIVISSA

Tens alguna cosa que aportar? FORUM-CLICK