LA CONTAMINACIÓ DE RENOUS

L’arribada de l’estiu no només ens porta bon temps i turistes, també un augment significatiu de renou ambiental.Qualsevol de nosaltres ha sofert en algun moment de la seva vida els inconvenients de tenir un veí que posa la música massa forta a les tres de la matinada o hem tingut la “mala sort” de viure prop d’una activitat molesta. Aquestes situacions les patim tots i durant tot l’any, encara que és a l’estiu quan notam més les seves conseqüències: insomni, irritabilitat, estrés, agressivitat…
Peró el què més desespera al que pateix les remors és la impotència: la impotència d’haver trucat 3 ó 4 cops a la Policia Municipal perquè s’acostin a la vivenda; la impotència de que quan venen només sigui per “estirar” de les orelles al que fa remor i demanar-li que no ho torni a fer més; la impotència de saber que quan es decideixen a fer una sonometria (medició de les remors) no saben molt bé com l’han de fer i en cas de que arribis al final, algun advocat o tècnic espavilat pot detectar fallades de forma en les medicions.

 

Els ciutadans estan desatesos en qüestió de remors i un dels problemes principals no és la falta de lleis que ho regulin, sinò al contrari: existeix un excés de normativa i a vegades una falta d’adeqüació i/o coordinació entre elles – ordenances que no s’adapten a la normativa autonòmica, lleis estatals poc concretes,…

 

El renou és un problema que a vegades no es contempla com a problema ambiental i ho és. La contaminació acústica perjudica, no només els hàbitats i entorns naturals protegits, sinò també la salut humana.

 

Quina solució ens queda, doncs? Tenir molta paciència, però no per aguantar i quedar-nos esperant a que tot s’arregli, sinò actuant: denunciant tantes vegades com sigui necessari el focus de remors; exigint a les administracions més properes (Ajuntaments, Consells,..) que actuin per fer cumplir la llei; exigint que formin degudament als tècnics que fan les medicions…

 

Clar que tot això necessita temps, però sempre hi ha formes – a través de les associacions, per exemple. Sabieu què els veins que viuen a una zona on hi ha un excés de remor poden demanar a l’Ajuntament que ho declari zona de protecció acústica especial o saturada? I què això voldria dir que l’Administració hauria d’aplicar criteris de protecció de la contaminació acústica fins que arribés als nivells legals? (denegació de llicències, noves restriccions a les activitats ja obertes, regulació del trànsit si fos necessari…).

 

Una pàgina molt interessant per estar ben informats i fer alguna que altra consulta gratuita sobre renous: www.ruidos.org

 

GUIA PER PERDRE’S
A LA VIDA ARTISTICA D’EIVISSA

 

Tens alguna cosa que aportar? FORUM-CLICK