L’hegemonia de les dones

Hi ha llocs on encara es conserven costums que recorden temps llunyans i obscurs de matriarcat quan les dones es feien mestresses del carrer  i organitzaven la dansa i  treien els homes a ballar, els quals venien obligats a acceptar tant si els plaïa com si no.   

Fou costum que les dones, el dia de Santa Àgueda, es posessin els brots d’alfabeguera al pit i a voltes entre el pentinat. La creença popular diu que l’alfàbrega cura el mal del cor, fa minvar les penes de l’ànima i crida a l’alegria i al goig de viure. També hi ha qui diu que crida a l’amor i atreu els casadors. D’aquí el refrany que diu:

Per Santa Àgueda
Planta l’alfàbrega;
dama polida
Ja la té eixida.

L’essència d’alfabeguera es fa servir en gran quantitat de perfums (del tipus Lavanda) i ha estat relacionada des d’antic amb l’amor, el sexe i la passió. Com a planta afrodisíaca, se la relaciona amb rituals per propiciar la fecunditat i afavorir la procreació. Així com a l’Antiga Grècia, la murta era consagrada a Afrodita, deesa de l’amor, avui, a molts països, com Haití, Cuba o l’Índia, l’alfabeguera s’utilitza en ritus associats a la fecunditat.

 

GUIA PER A PERDRE’S A LA
VIDA ARTÍSTICA D’EIVISSA

Tens alguna cosa que aportar? FORUM-CLICK