JOSEP CLAPÉS I JUAN, ESCRITOR DEL MES.

La Biblioteca Municipal d’Eivissa dedica el mes de febrer a l’historiador i literat Josep Clapés i Juan, dins l’activitat L’escriptor del mes, amb motiu del 145è aniversari del seu naixement
Nascut a Cala Llonga el 17 de febrer de 1864, amb només 14 anys ingressà a l’acadèmia militar d’infanteria. A petició pròpia participà en les guerres de Filipines i Cuba, i posteriorment per la seua carrera militar estigué destinat a Mallorca, Menorca i algunes ciutats peninsulars, fet que originà que els seus articles i estudis estiguin molt dispersos.  La nostàlgia que sentia per l’illa en residir fora, quedà reflectida en el poema Á Ivissa, que publicà a l’Almanaque Balear para el año 1888. Aquest i altres poemes i escrits en català són una clara mostra de l’aportació eivissenca al moviment literari de la Renaixença. 

El 1902 començà a publicar la revista històrica Los Archivos de Ibiza, amb l’objectiu de treure a la llum dades i informacions inèdites dels arxius sobre la història d’Eivissa. Casat amb una cosina segona d’Isidor Macabich, Clapés l’animà a investigar i l’inculcà el gust per la història. Igualment, Clapés col·laborà amb moltes de les publicacions de l’època com Las Pithyusas, El Correo de Ibiza o Diario de Ibiza (en la segona època), entre moltes d’altres, on també solia emprar alguns pseudònims com José de Calallonga, Selpac o En Pepep. 

Biblioteca ebusitana és la seua obra més important, on recull a través de vuit quadernets, la biografia de 49 personatges, eivissencs o relacionats amb l’illa. Vinculat sempre a la vida social i cultural d’Eivissa, formà part de la Comissió Executiva per a aixecar el monument de Vara de Rey, general al que va dedicar també alguns escrits. Morí a Menorca l’any 1916. Vila té un carrer amb el seu nom i és Fill Il·lustre de l’Ajuntament de Sant Eulària. Juntament amb Jacint Aquenza i Pere Escanellas, formen el petit grup d’escriptors eivissencs adscrits a la Renaixença, moviment cultural català del segle XIX per fer renéixer el català com a llengua literària i de cultura. 
L’exposició bibliogràfica recull part de l’obra de Clapés que disposa  la Biblioteca de Can Ventosa, així com l’Arxiu Històric d’Eivissa, com Biblioteca Ebusitana, Los Archivos de Ibiza, l’obra Centenario del apresamiento de El Papa, on també col·laborà o l’Almanaque Balear para el año 1888.  Es completa amb la nostàlgica poesia A Ivissa, fotografies i textos. La guia de lectura que s’ha editat per a l’ocasió conté informació sobre la seua vida i obra (s’adjunta en un fitxer). 
 
Igualment, la Biblioteca té previst oferir el mes de març una conferència al voltant de l’obra literària de Clapés i el moviment de la Renaixença, a càrrec d’Helena Alvarado.
Antoni Ferrer Abárzuza, Felip Cirer i Enric Ribes han estudiat la seua figura i obra.

 

+INFO: www.ibiza-arts.com

 

GUIA PER A PERDRE’S EN
LA VIDA ARTÍSTICA D’EIVISSA
        
Tens alguna cosa que aportar? FORUM-CLICK

Leave a Comment

Your email address will not be published or shared. Required fields are marked *

JOSEP CLAPÉS I JUAN, ESCRITOR DEL MES.

La Biblioteca Municipal de Ibiza dedica el mes de febrero al historiador y literato Josep Clapés i Juan, dentro de la actividad El Escritor del mes, con motivo del 145 aniversario de su nacimiento
Nacido en Cala Llonga el 17 de febrero de 1864, con sólo 14 años ingresó en la academia militar de infantería. A petición propia participó en las guerras de Filipinas y Cuba, y posteriormente por su carrera militar estuvo destinado en Mallorca, Menorca y algunas ciudades peninsulares, hecho que originó que sus artículos y estudios estén muy dispersos. La nostalgia que sentía por la isla al residir fuera, quedó reflejada en el poema Á Ivissa, que publicó en el Almanaque Balear para el año 1888. Este y otros poemas y escritos en catalán son una clara muestra de la aportación ibicenca al movimiento literario de la Renaixença. 

En 1902 empezó a publicar la revista histórica Los Archivos de Ibiza, con el objetivo de sacar a la luz datos e informaciones inéditas de los archivos sobre la historia de Eivissa. Casado con una prima segunda de Isidor Macabich, Clapés le animó a investigar y le inculcó el gusto por la historia. Igualmente, Clapés colaboró con muchas de las publicaciones de la época como Las Pithyusas, El Correo de Ibiza o Diario de Ibiza (en la segunda época), entre otras, donde también solía emplear algunos pseudónimos como José de Calallonga, Selpac o En Pepep. 

Biblioteca ebusitana es su obra más importante, dónde recoge a través de ocho cuadernillos, la biografía de 49 personajes, ibicencos o relacionados con la isla. Vinculado siempre a la vida social y cultural de Ibiza, formó parte de la Comisión Ejecutiva para levantar el monumento de Vara de Rey, general al que dedicó también algunos escritos. 

Murió en Menorca el año 1916. Vila tiene una calle con su nombre y es Hijo Ilustre del Ayuntamiento de Santa Eulalia. Junto con Jacinto Aquenza y Pere Escanellas, forman el pequeño grupo de escritores ibicencos adscritos a la Renaixença, movimiento cultural catalán del siglo XIX para hacer renacer el catalán como lengua literaria y de cultura. 

La exposición bibliográfica recoge parte de la obra de Clapés de que dispone la Biblioteca de Can Ventosa, así como el Archivo Histórico de Ibiza, como Biblioteca Ebusitana, Los Archivos de Ibiza, la obra Centenario del apresamiento del Papa, donde también colaboró o el Almanaque Balear para el año 1888. Se completa con la nostálgica poesía A Ivissa, fotografías y textos. 

La guía de lectura que se ha editado para la ocasión contiene información sobre su vida y obra. Igualmente, la Biblioteca tiene previsto ofrecer el mes de marzo una conferencia alrededor de la obra literaria de Clapés y el movimiento de la Renaixença, a cargo de Helena Alvarado. 

Antoni Ferrer Abárzuza, Felip Cirer y Enric Ribes han estudiado su figura y obra.

+ INFO: www.ibiza-arts.com

 

GUIA PER A PERDRE’S A
LA VIDA ARTÍSTICA D’EIVISSA

Tens alguna cosa que aportar? FORUM-CLICK

Leave a Comment

Your email address will not be published or shared. Required fields are marked *